среда, 8. јул 2015.

Jedan španski prvoligaš igraće u dresu duginih boja, kažu da su se odlučili na hrabri put!



Rayo Vallecano će nositi simbol homoseksualne zajednice

 


Španski fudbalski prvoligaš Rayo Vallecano sledeće sezone će imati crne rezervne dresove sa duginim prugama, simbolom homoseksualne zajednice, što je prvi takav slučaj u profesionalnom fudbalu koji bi mogao izazvati polemike.

Vallecas nikada nije bio konvencionalni klub. Prošle godine je spasio 85-godišnju staricu iz kvarta koju je banka zbog sinovljevog duga nameravala izbaciti na ulicu.
Starica je zatim polovinu prikupljenog novca, oko 10.000 eura, poslala deci bolesnog Wilfreda Agbonavbare, bivšeg vratara Rayo Vallecana , kako bi došla iz Nigerije u Španiju i sa njim provela poslednje trenutke pre nego što je umro od raka.
U sredu je Rayo poput munje, baš kao što mu i ime znači, iznenadio dizajnom novih dresova. Zajedno sa španskim proizvođačem sportske opreme Kelme predstavio je nove dresove uz poruku: “Rayo Vallecano sa anonimnim junacima”.

Rezervni dres sa duginim bojama

Osnovna klupska boja i dalje će biti tradicionalno bela sa crvenom prugom, ali rezervni dres, crni sa duginim prugama, izazvao je čuđenje, a po objašnjenu kluba svaka od tih boja ima posebno značenje.
Crvena je za one koji se bore protiv side, narandžasta za one koji se bore za uključivanje u društvo osoba s posebnim potrebama, žuta je za one koji nikada ne gube nadu, zelena za borce za zaštitu životne sredine, plava za one koji se bore protiv zlostavljanja dece dok je ružičasta za sve koji se bore protiv nasilja nad ženama, odnosno nad muškarcima. Sve pruge zajedno posvećene su borbi protiv diskriminacije homoseksualaca.
Sedam eura od prodaje svakog takvog dresa deli će udruženja koja se bore za navedene ciljeve. “Znamo da bi moglo biti kritika. Niti jedan profesionalni klub, u niti jednoj profesionalnoj ligi do sad’ se nije usudio ovo učiniti”, izjavio je predsednik kluba Martin Presa koji je prošle godine bio izviždan na svakoj domaćoj utakmici.

Odlučili se na hrabri put

“Trebalo je biti hrabar i učiniti korak napred. Mogli smo nastaviti komotnim putem no odlučili smo se za hrabri put”, rekao je Presa napomenuvši da će treći komplet dresova biti sivi sa ružičastom prugom u čast boraca protiv raka.

Premda se Rayo Vallecano već duže vreme suočava sa finansijskim poteškoćama, pri čemu mu je pretilo i gašenje, njegova darežljivost ovde se ne završava jer svaki euro od članske iskaznice te osam eura od simpatizerskih iskaznica ide u solidarne svrhe.
“Imamo malo novca no veliku volju za pomaganjem i želimo biti uz one kojima je potrebna pomoć, biti uz društvo u kome živimo”, rekao je predsednik.
Rayo Vallecana, čija je publika tradicionalno levo nastrojena, prošlogodišnju sezonu je završio na 11. mestu u prvenstvu boreći se do samog kraja za mesto koje vodi u Evro ligu. Ovo leto bi, baš kao i prošlo, trebao dovesti 12 ili 13 novih igrača, uglavnom slobodnih ili pozajmljenih.
To će klubu biti šesta uzastopna sezona u prvoj ligi, a ugovore su produžili trener Paco Jemez i sportski direktor Felipe Minambres iako je njihov ostanak donedavno bio neizvestan.

Predstavljanje dresa na dan gej parade

Novi dresovi predstavljeni su istog dana kada je u Madridu održana gej parada. Stranka levog centra PSOE, koja se nalazi u opoziciji, pre deset godina je legalizovala homoseksualne brakove u Španiji, a tadašnji premijer José Luis Rodríguez Zapatero ove sedmice sa članovima stranke obeležio je taj događaj.

Srećno!

1 коментар:

  1. MOĆNI MOGUĆI KOLICINI KOJI SU MOJ BIVŠEG MUŽA VRAĆALI U MOJ ŽIVOT NAKON DA ME JE OSTAVIO POŠALJITE EMAILOM INFINITYLOVESPELL@GMAIL.COM ILI INFINITYLOVESPELL@YAHOO.COM DODAJTE GA NA WHATSAPP +2348118829899

    Pozdrav mojim prijateljima na mreži. Ja sam Diana Gilbert iz SAD-a, želim iskoristiti ovaj medij da zahvalim dr. Greatu jer mi je vratio bivšeg supruga. moj me suprug ostavio zbog svoje bivše djevojke koju je imao prije nego što se oženio za mene je to teška situacija. Nazvala sam ga i molila da se vrati odbio je rekao je da me više ne voli pokušala sam na sve moguće načine da ga vratim sve je bilo uzalud sam o tome rekao svojoj prijateljici, a ona mi je poslala e-mail dr. Greatu, a ja sam mu poslala e-mail i rekla mu svoj problem, a on mi je rekao što da radim i ja sam to učinio, a on je bacio ljubavnu čaroliju koja je vratila mog supruga u roku od 24 sata. Ako trebate pomoć u povratku s bivšim bivšim, pošaljite e-poruku na adresu Dr. Great na

    infinitylovespell@gmail.com ili infinitylovespell@yahoo.com

    WhatsApp mu +2348118829899

    pogledajte njegov blog http://infinitylovespell1.blogspot.com

    također možete posjetiti moj blog http://dianagilbert05.over-blog.com/

    ОдговориИзбриши