уторак, 5. август 2014.

O navijačkoj grupi Ultras Hapoel, Tel Aviv

Hapoel Tel Aviv je osnovan 1927. godine, a osnovala ga je radnička klasa iz Tel Aviva.
Klub je osnovan posle proglašenja mržnje prema mentalitetu Makabi Tel Aviva (jedinog tima u to vreme, Hapoel se izdvojio od njih) koji je želeo samo da zaradi novac i stekne što veći profit.
Hapoel znači "radnik" na Hebrejskom. Boje kluba su crvena i bela, možete da zamislite i zašto.
Hapoel ima 13 osvojenih prvenstava i 14 kupova kao i jedan osvojen azijski šampionat.
Naš stadion se zove "Bloomfield" i njegov kapacitet je 15000. Smatra se da je jedan od najboljih u Izraelu.
Ultras Hapoel je osnovan 1999. a osnovan je sa ciljem borbe protiv korupcije u košarkaškom timu. Zvao se "HAYEZURIM" što znači stvorenja.
Godinu dana kasnije, grupa je počela da više brine o podršci kluba, počela je da pravi zastave, banere i sl. U tom periodu to je bila nova stvar u Izraelu. 2001. godine grupa menja ime u "Crvena Milicija". Sve više i više banera se pravi, a podrška klubu na utakmicama je bila organizovana na višem nivou i dosta jača. Sam naziv grupe bio je izabran kako bi definisao našu političku liniju.
Kasnije te godine, naziv se menja ponovo, i sadašnji naziv grupe je "Ultras Hapoel"
Ultras Hapoel je levo orijentisana grupa, koja podržava koegzistenciju sa našim kolegama Arapsko-Muslimanskim Izraelskim susedima. Politička pozadina nije bazirana ni na jednoj posebnoj političkoj partiji u Izraelu, iako postoje pojedinci koji podržavaju "radničku partiju", politička pozadina je zasnovana na prihvatanju i koegzistenciji sa svim stanovnicima ove zemlje.
Jedna od boljih akcija Ultras Hapoela je bila ove sezone, i u pitanju je pomoć izbeglicama u Darfuru koji su došli u izrael. Pre utakmice prikupili smo odeću i druge zalihe, a kasnije smo im to dopremili na korišćenje. Ove vrste socijalnih akcija su ono što Ultras Hapoel interesuje.
Cionizam u svojoj originalnoj definiciji je sada daleko prošlo vreme, daleko od ovoga sveta. Cionizam je zamenjen nacionalizmom, agresijom, fašizmom i rasizmom. Izrealski nacionalizam je jedan od najgorih za koje znamo. Represija nad Arapsko-Muslimanskim stanovništvom je veoma raširena, diskriminacija je totalno neverovatna i mi pokušavamo, na svoji način, da demonstriramo i pokažemo da stojimo protiv toga. Mi smo protiv okupacije i politike Izraela, i ponekad pokušavamo to da demonstriramo na utakmicama i van stadiona. Sve navijačke grupe drugih timova nas nazivaju "Hizballah" (Islamistička militantna politička partija), "Izraelomrsci" i "Arapi" i to sve objašnjava kako nas oni vide.
Neki članovi Ultras Hapoela se izjašnjavaju kao anarhisti i vode takav život, ali samo jezgro grupe nije strogo anarhističko.
Ultras Hapoel je poznat kao jedina levo orijentisana navijačka grupa u Izraelu. Po ovom pitanju mi smo najviše organizovani. Postoje neki levo orijentisani aktivisti u drugim manjim navijačkim grupama, ali oni javno ne iskazuju svoje stavove unutar grupa.
Logo navijačke grupe "HAYEZURIM"
Logo nav. grupe "Crvena Milicija"
Logo nav. grue "Ultras Hapoel"

prevedeno sa: rebel utras

Нема коментара:

Постави коментар