недеља, 25. мај 2014.

O navijačkoj grupi Navaho (F. K. Panahaiki, Grčka)

Navijačka grupa Navaho, fudbalskog kluba Panahaiki iz Grčke, postojala je prvo samo kao ideja, a nakon par diskusija, tokom sezone 2004./`05 ta ideja je sprovedena u delo i od tada klub Panahaiki podržavamo u svakoj prilici, u svim sportovima i aktivnostima, na i izvan terena.
Naziv Navaho u originalu predstavlja indijansko pleme, simbolizuje samostalnost i nezavisnost, hrabrost i borbenost, kao i dostojanstvo koje su imali crvenokošci.
Sve odluke grupa Navaho donosi na sastancima - jednoglasno. Osnovni principi su samoorganizovanje, nezavisnost i jednakost, a glavne karakteristike su nam antifašizam i antirasizam.

Navaho su nezavisni i čvrsto se protivimo svakoj ekonomiji - vemu što ima veze sa komercijalizacijom života i fudbala. Ni život ni sport nisu roba. Protiv "modernog fudbala" smo i "industrije" koja služi interesima velikih kompanija, s ograničenom odgovornošću, i koja želi da se navijači ponašaju kao ovce u smislu beskrajnog konzumerizma, bez posedovanja bilo kakvih stavova i ideja, koristeći Ultrase kao svoju ličnu "armiju" kojom manipulišu predsednici klubova...
MI SMO PROTIV SVEGA TOGA!!!
Mi se čvrsto protivimo ovom sistemu koji donosi terorističke zakone vezane za akcijanja u sportu, koji postavlja kamere i represivne mehanizme unutar stadiona i želi da zgazi svaki delić ljudskih prava, građanskih sloboda i privatnosti. U takvoj situaciji, zdravi sledbenici svih navijačkih grupa mogu biti fudbalski "protivnici" u tih 90 minuta, ali ne smeju biti neprijatelji.
Neprijatelj nije neko ko nosi šal druge boje niti neko ko je druge boje kože, rase.
Stadion je deo društva te stoga nastojimo da stvorimo tribinu ispunjenu živopisnim bojama i tribinu koja će biti zagovornik savesti.

NAŠA OTADžBINA JE PLANETA ZEMLjA, NAŠ ŽIVOT JE PANAHAIKI!





prevedeno sa: rebelultras. com

Нема коментара:

Постави коментар