понедељак, 26. мај 2014.

O navijačkoj grupi Green Brigade (F. K. Seltik, Škotska)

Green Brigade je formirana leta 2006. odvajanjem od grupe Jungle Boys, započetom godinu dana ranije. Suštinske težnje grupe jesu da daju kolorit, podignu atmosferu i pruže vokalnu podršku timu, a to su aspekti koji na Seltik parku ubrzano opadaju od kako je stadion rekonstruisan i pretvoren u stadion bez mesta za stajanje.
Kao politički orijentisana ultraška grupa, upotreba banera i pirotehnike, i kod kuće i u gostima, ključne su za naše prisustvo na mečevima. Nastavak, a u nekim slučajevima oživljavanje, navijačkih pesama Seltika i tradicionalnih irskih pesama takođe je u srcu grupe.
Uprkos problemima koje smo u prošlosti imali sa policijom, obezbeđenjem i klubom u vezi sa njihovim pokušajima da smanje i ublaže naše prisutstvo, Green Brigade nastavlja da uživa podršku i da podržava navijanje za Seltik u celosti. To je omogućilo grupi da procveta i da njena popularnost raste iz godine u godinu.


Naš način navijanja ide protiv ideala kluba koji više ciljaju na marketinške utakmice u stilu porodičnih utakmica. Neosporno je ovo uzrok rapidnog smanjenja nivoa buke i opadanja atmosfere na stadionu, u poređenju sa stanjem na stadionu kada su postojala mesta za stajanje (a koja su ukinuta tokom rekonstrukcije stadiona tokom devedesetih).
Kao reakciju na ovo, iz naše sekcije, oblasti 111, Green Brigade zagovara stajanje na stadionu i vokalno podržavanje tima tokom trajanja čitavog meča. Razvoj grupe odigrava se pod uticajem sadašnjih evropskih ultras grupa kakve ne postoje u britanskom fudbalu.





Kako je klub duboko utemeljen u irskoj kulturi i istoriji, grupa izražava solidarnost sa irskim republikancima i aktivistima i njihovim pokušajima da ponovo ujedine šest okupiranih zemalja sa republikom. Mnoge navijačke grupe Seltika, uključujući Green Brigade, snažno se protive gušenju i kriminalizaciji irskih republikanskih pesama (od strane vlade), što je otkrilo uskogrudost i zamagljeno rasuđivanje onih koji su na vlasti.
Isprazni argumenti i nedostatak kompetencije u načinu na koji je the Bill sproveden u zakon, pokazalo je totalnu nepažnju i neznanje, što je prouzrokovalo i to da padne senka sektaštva na naše irsko nasleđe i kulturu. Uprkos tome, Green Brigade će nastaviti da sa ponosom čuva naš irski identitet u okviru Škotske, dok istovremeno snažno podržava škotsko pravo na nezavisnost i samoopredeljivanje, odvojeno od Ujedinjenog Kraljevstva.


prevedeno sa: rebelultras

Нема коментара:

Постави коментар