петак, 25. април 2014.

Turski navijači ujedinjeni protiv špijunskog sistema za prodaju ulaznica

Turski navijači su se ujedinili kako bi protestvovali protiv novog online sistema za prodaju ulaznica.
Ljubitelji velikih istanbulskih timova Bešiktaša, Fenerbahčea i Galatasaraja, proteklog vikenda stavili su na stranu svoje razlike kako bi protestvovali protiv zajedničkog neprijatelja - države, koja želi da uvede elektronsko prodavanje ulaznica za mečeve turskog šampionata.
Pored Istanbula, protesti su održani i u drugim gradovima Turske.

Panduri su koristili suzavac i vodene topove kako bi rasterali navijače koji su se okupili na Istiklal Aveniji u Istanbulu.



Razlog za ove nemire je novi, tzv. e-ticketing sistem pod imenom "Passoling". Ovaj novi sistem prodaje će zahtevati od navijača da kupuju specijalne ulaznice koje se mogu kupiti isključivo karticom. Kartica je dostupna u tri oblika - kreditna kartica, pretplatna (prepaid) kartica i debitna. Sadržaće fotografiju vlasnika kao i sve informacije o njemu - matični broj, ime i prezime, adresu, mesto i datum rođenja, broj telefona itd. Ovakve ulaznice omogućiće operateru i slobodan pristup podacima kao što su bankovni račun i drugi lični podaci koji se u svakom trenutku mogu predati policiji i turskom fudbalskom savezu.

Pre nekoliko dana, preko 40 navijačkih grupa potpisalo je saopštenje o ovome, pozivajući navijače da ne kupuju takve ulaznice i da bojkotuju utakmice.
"Elektronske ulaznice ne samo što od navijača prave klijenta već se na taj način prikupljaju i svi naši podaci" - navodi se u saopštenju.

Svi fudbalski klubovi koji odbiju da koriste ovaj novi sistem prodaje biće kažnjavani sa po 100.000 lira (47.000 $) po utakmici.


prevedeno sa: radicalterraces.wordpress.com

Нема коментара:

Постави коментар