недеља, 13. април 2014.

Intervju sa grčkom navijačkom grupom Blue Angels (F. K. Niki Volos)

Nastavljamo upoznavanje sa grčkim antifa navijačima. Ovoga puta ntervjuisali smo navijače fudbalskog kluba Niki Volos. Ovaj grad je važni saobraćajni centar i jedan od najvećih u zemlji. Niki Volos ima status drugog tima posle njihovog večitog rivala Olimpijakosa iz istog grada.

Reci nam nešto o vašoj navijačkoj grupi. Koliko navijača imate?
- U našem navijačkom klubu imamo oko 150 navijača. Naš tim ima tri grupe. Postoji firm Blue Club i navijački klub u Solunu. Ali samo naša grupa je bliska sa antifa idejama.
Naša navijačka grupa postoji od 1996. godine. Ime potiče od plave boje našeg tima, a logo našeg tima je statua anđela. Od 1996. podržavamo naš tim gde god da igra, i u košarci i u drugim sportovima. Imamo sajt www.blueangels.gr kao i fanzin.


Sa kojim klubovima imate dobar odnos? Koje klubove mrzite?
- Postoje neki klubovi sa kojima imamo dobar odnos, ali ne puno njih. Imamo dobar odnos sa ,,Panionios Atina” iz Grčke, zato što imamo iste korene. Navijačka grupa Panioniosa, ,,Panthers club” je isto antifa. Takođe imamo dobar odnos i veliko prijateljstvo sa klubom iz Bugarske, ,,Dunav Russe”. Mrzimo se sa Olimpijakos Volosom. To su derbiji sa nemirima. Pravimo nemire gde god da vidimo Olimpijakos Volos.

Reci nam nešto o gradu Volosu. Koliko ima navijača vašeg kluba?
- Volos je obalski lučki grad u Tesaliji, smešten u središtu Grčke, otprilike 326 kilometara severno od Atine i 215 kilometara južno od Soluna. To je glavni grad regionalne pokrajine Magnezija. Volos ima jedini izlaz na more u Tesaliji, najvećoj agrikulturnoj regiji zemlje. Sa populacijom od 144,449 (2011. godina) stanovnika, bez grada Nea Ionija, to je važan industrijski centar, a njegova luka predstavlja most između Evrope, Bliskog Istoka i Azije.
Volos je najnoviji od grčkih lučkih gradova, sa velikom proporcijom modernih zgrada podignutih nakon katastrofalnog zemljotresa iz 1955. To uključuje gradske oblasti Volosa, Nea Ionije i Iolkosa, kao i manje prigradske zajednice. Ekonomija grada je zasnovana na manufakturi, trgovini, ugostiteljskim uslugama i turizmu. Grad je dom Univerziteta Tesalije, a grad takođe nudi mesta za konferencije, egzibicije i velike sportske, kulturne i naučne događaje. Volos je 2004. godine učestvovao u Olimpijskim igrama, i grad je od tad bio domaćin drugim sportskim događajima, kao što je Evropsko atletsko prvenstvo.
Od početka 2012. godine, Nea Ionija i grad Volos su postali jedan grad, Volos, sa populacijom od oko 200 hiljada. Naše navijačke grupe, kao i naš tim, od početka, od svog nastanka su u Nea Ioniji, sada Volosu.

Da li postoji nešto zbog čega mislite da ste drugačiji od drugih navijača iz Grčke?
- Ne. Verujemo da svi navijači imaju isti cilj. Postoje neke razlike između pojedinih grupa, ali navijači generalno imaju ista uverenja.

Koju koreografiju obično izvodi vaša grupa?
- Izvodimo istu koreografiju zadnje tri godine, ali ne često. Koreografije u Grčkoj nisu toliko popularne među navijačima, a i morate imati puno novca da biste ih izveli.

Reci nam priču o Niki Volosu, kako je nastao?
- Niki Volos je grčki fudbalski klub smešten u gradu Nea Ionija, u regiji Magnezija. Klub se trenutno takmiči u Fudbalskoj ligi (Grčka), u drugoj ligi grčkog fudbala. Grb Niki Volosa prikazuje boginju Niku (boginja pobede prim.prev.), naslikanu kao statuu Nika sa Samotrake. Slika boginje je originalno bila amblem sportskog kluba Panionios iz Smirne, jednog od najpoznatijih grčkih sportskih klubova  u Ioniji, pre nego što je klub premešten u Atinu, nakon grčko-turskog rata. Osnivači Niki Volos FC, od kojih su mnogi izbeglice iz Smirne (sada Izmira) i okolnih regija, odlučili su da vrate amblem kao deo njihovog novog kluba.

Da li su česte tuče sa policijom?
- Veoma često imamo problema sa policijom, dosta često i tuče. Prošle godine, kada je naš tim predstavio novog trenera i kada je počela prodaja sezonskih karata u velikom hotelu u gradu Volosu, policija je tamo dovela mnogo pandura kako bi nam pravili problem i kako bi se tukli sa nama. Takođe imamo problema sa pandurima i van utakmica.


Da li u Volosu ima puno nacista?
- U Volosu nema puno nacista, ali prošle godine Zlatna Zora (nacistička partija u Grčkoj prim.prev.) je ušla u parlament i sada takođe okupljaju ljude. Ali Volos je antifa grad.

Koliko često idete na mečeve u druge gradove?
- Veoma često, svake dve nedelje, ponekad i svake nedelje. Iz našeg kluba idemo sa jednim ili dva autobusa.

Kakva je poseta drugih sportova: košarke, odbojke?
- Imamo puno navijača u košarci. Godine 2012. smo promovisani u drugu košarkašku ligu i imamo oko 2000-2500 navijača. U odbojci imamo samo ženski tim, i on je u zadnjoj diviziji, ali naš klub takođe podržava odbojku. Takođe imamo vaterpolo klub u trećoj diviziji, a podržavamo i manje fudbalske i košarkaške timove sa akademija, u njihovim šampionatima.

Kako je rangirana Niki ove sezone?
- Sada smo sedmi. Tokom celog prvog dela sezone smo bili među prva tri mesta. Ali sada naš tim ima neke loše rezultate, tako da smo pali na sedmo mesto.


Kakav je vaš odnos sa igračima i predsednikom kluba?
- Odnos sa igračima i predsednikom je veoma dobar. Puno nudimo novom predsedniku, zbog toga što nas izvlači ni iz čega i pokušava da odvede tim u prvu diviziju posle 46 godina.

Koja su ostvarenja i titule vašeg kluba?
- Nemamo puno ostvarenja. Naš tim je ušao u najboljih osam u grčkom kupu 2004. i nekoliko puta smo po četiri godine za redom bili u prvoj ligi. Nemamo titula.

Da li učestvuje u sastancima i društvenim projektima?
- Dosta često učestvujemo u sastancima i društvenim projektima. Programima koji mogu da pomognu zajednici. Za Božić smo, na primer, skupljali odeću i igračke za siročad. Takođe učestvujemo u marševima protiv strogih sistemskih mera.

Šta mislite o homofobiji?
- Prema tome smo indiferentni. Svako radi šta hoće u svom sopstvenom krevetu. To nas ne zanima.

Vaše želje ruskim antifašistima?
- Najlepše želje antifa Rusiji, borite se do kraja da izbacite rasizam iz fudbala i iz naših života.

prevedeno sa: left side terraces

Нема коментара:

Постави коментар