среда, 23. април 2014.

Bohemians 1905 - Banjik Ostrava


U petak uveče u goste nam je došao jedan od najvećih rivala u borbi za opstanak, Banjik Ostrava . Imajući u vidu ono što se desilo u jesenjem delu sezone na stadionu gostiju, za ovaj meč su uvedene brojne sigurnosne mere , zapravo mogli smo osetiti od podneva kako se cela policijska akademija okuplja u istočnom dijelu Praga Vršovice .
Dogovor je bio da se nađemo nešto posle ručka u jednom od naših omiljenih pabova , kako bi se osvežili i pripremili za samu utakmicu . Kako je vreme proticalo , raspoloženje je raslo , pa je i atmosfera bila sve veselija s repertoarom dobro poznatih navijačkih pesama posvećenih zeleno - belima . Sat vremena pre početka utakmice stigli smo do stadiona gde su nas sačekali ljubazni redari što nas je prijatno iznenadilo... Jebiga bilo je nereda u prethodnom periodu, a kontrola ne toliko rigorozna. Tribine su se polako ali sigurno punile, zastave su okačene na ogradu , koreografija pripremljena i nije postojao ama baš nijedan razlog da celi spektakl ne protekne onako kako smo ga svi zamišljali .



Prvo o onome što se dešavalo na samom terenu ... Oba tima su forsirala obrambeni fudbal, niko nije želeo da srlja u napadu s većim brojem igrača, pa je i igra bila očajna da se ne lažemo. Bilo je nekakvih polu - šansi na obe strane , ali se sve završavalo neuspešno. Maloudušnost je zaposela naše momke koji su delovali smešno, a gola ni u najavi, nadamo se samo da će se neko probuditi u narednim utakmicama i postići pogodak. Posebno razočaravajući bio je Ivan Lietava. Čovek nije dobio nijedan duel, totalno beskoristan u akcijama i čuvanju protivnika. Pravo je čudo kako se prvo poluvreme završilo s jednim žutim kartonom s obzirom na grubosti koje su prevladavale u tom delu meča. Njegov kolega u napadu Klavik samo je potvrdio priče kako guši svaku akciju, jer je nakon dobrog napada s ivice kaznenog prostora mogao odmah da šutira na gol, međutim on se odlučio za solo prodor kroz gomilu igrača, i šansa je otišla u nepovrat. U dobrom svetlu pokazao se kapiten Pepa Jedrinšek i možda Petr Nerad, koji je ušao u drugom poluvremenu, a mogao je i odlučiti utakmicu kada je u poslednjim minutima opalio po lopti sa pristojne udaljenosti. Kada je reč o golmanu Berkovecu, momak nas je spasio poraza po ko zna koji put do sada. Rezultat po završetku 0:0 ne znači nam ama baš ništa i samo pomaže timovima u gornjem delu tabele . Jedini pozitivan aspekt u okviru ovog remija je to što u međusobnim susretima sa Banjikom imamo bolji skor, a to će nam mnogo značiti u borbi za opstanak sasvim sigurno.


Antifašistički transparenti
Koliko je na terenu bilo nezanimljivo , toliko su obe grupe na tribinama opravdale očekivanja. Naime desetak minuta pre početka meča , krenule su uvrede i podbadanja nas i gostiju - sasvim zadovoljavajuće što se tiče navijačkih parametara. A onda dižemo našu koreografiju, gde na šaljiv način reagujemo na najavljene pregovore gradskih vlasti sa ''Sektor 1905'' uz poruku:
''Gradska većnice , obećanje će biti ispunjeno!''


Kop je od samog početka glasno bodrio ''kengure'', atmosfera prava fudbalska, koju je začinila još jedna parola u 30. minutu: ''Fudbalski Savez i mediji lažu, policija je rasplakala decu suzavcem''. Banjikovci su s druge uzvratili sa:
''Dosta laži'' , reagujući na medijsku histeriju čiji smo svi bili svedoci. U ostatku poluvremena delovali smo kao da otaljavaju posao, tehnički problemi sa megafonom odrazili su se na intenzitet navijanja. Polako smo padali s obzirom da veći deo tribine nije ni imao motivaciju da peva, uključujući se povremeno tapšanjem dajući samo ritam. U drugom poluvremenu, forsiramo ''argentinski stil'' s trakama, iscepkanim papirom i vijorenjem zastavica. Megafon je takođe proradio, tako da su to bili možda i najboljih 10 minuta nastavka gde je celi kop prizivao gol zeleno-belih. Uzevši sve u obzir, nismo baš pokazali organizovanost kakva se očekuje, jer iako je središte tribine vodilo navijanje, ono nije bilo sinkronizovano s ostatkom. Tačno se videlo da kad nema megafona, ni ljudi nemaju želju da se uključe i budu jedinstveni. Treba spomenuti da je pre utakmice dogovoreno između uprave i svih grupa Bohemiansa da se ne pali piriotehnika. Jednostavno nismo želeli da dajemo povoda Fudbalskom Savezu i medijima da nam lepe etikete, ovim drugima pogotovo, jer su nas već označili kao problematične navijače koji prave skandale i ''masakr'' na sportskim događajima. Naravno po završetku utakmice, sredstva javnog informisanja kao po običaju nisu izveštavala o tome kako je sve proteklo mirno, već se pojavila informacija o dogovorenoj tuči dve grupe u jednom od gradskih parkova .

Za kraj, da napišemo nešto i o gostima... Banjikovcima je podeljeno 250 karata, međutim njihov sektor nije bio u potpunosti ispunjen, da kažemo da je bilo nešto više od 200 ljudi. Odprilike 30 njihovih navijača je kasnije došlo i oni su se smestili do ulaza A1. Još jednom se pokazalo da ovakav sistem prodaje karata (tj. organizacija preraspodele) ne funkcioniše baš najbolje, i da je vrlo teško za one najvatrenije posetiti utakmicu, a da prethodno ne bude izvršena rigorozna kontrola kome je ulaznica prosleđena. Ekipa Boheminasa se ​​dobro organizovala po tom pitanju, tako da su momci obezbedili upad onima kojima je i mesto u stajaćem sektoru. Ali da se vratimo na Banjik... Na njihovoj ogradi mogle su se videti jasno zastave ''GKS Katowice'' , ''Vlajkonoši domácí'' i ''Svalnatí alkoholici'' iza kojih se ekipa poskidala do struka . Mogu reći da su opravdali očekivanja i da su pokazali zašto su jedna od najboljih grupa na češkoj sceni .

Sledeći vikend rezervisan je za gostovanje u Olomucu. Nadamo se da će ''Sektor 1905'' Bohemiansa alarmirati što više ljudi, da će simpatizeri otkazati subotnje ručkove kod rodbine i krenuti masovno na fudbal. Ovu utakmicu moramo da odradimo onako kako treba, jer su Bohemiansima tri boda za ostanak u ligi više nego potrebna!


preuzeto sa: crveni skinhed

Нема коментара:

Постави коментар